Jonge mantelzorgers krijgen steun van Rotary

Kent u ’n jonge mantelzorger. ’n Kind nog, dat “meezorgt”, omdat er ziekte is in het gezin, meevoelt met het verdriet voor een broertje, zusje of de ouders zelf? Scholen en kinderopvang rond deze kinderen zijn het netwerk, dat steun nodig heeft.

Rotary De Bilt deed het al en Rotary Zandzegge in Bilthoven volgt. En die steekt weer de clubs in Zeist aan. Zij zetten zich in om het boekje “Papa Draak wordt niet meer beter” op grote schaal in dat netwerk brengen.

Lisa Westerhof van Rotary Zandzegge kent zo’n jonge mantelzorger: ze is 5 jaar en het vriendinnetje van haar dochter. Ze wil geen “doktertje” spelen. Haar papa heeft de spierziekte a.l.s. en wordt niet meer beter. Hij zit in ’n rolstoel en ze wil “dat het nog ’n miljoenduizendnachtjes duurt voor hij dood gaat.”

Lisa: “het is zo moeilijk voor ouders en leerkrachten: hoe ga je om met het verdriet, wat bepraat ik met de kinderen?” Op scholen en kinder- en buitenschoolse opvang is geen klip en klaar antwoord. In samenwerking met de Stichting Mantelzorg of het Sociale Team van de gemeente Zeist en elk andere gemeente, wordt de bekendheid groter.”

Sascha Groen uit De Bilt is illustrator, schrijfster, pedagogisch medewerker en moeder van het vriendinnetje. Ze is ook de vrouw van de papa en heeft zelf multiple sclerose. Ze had de kracht een prentenboek te maken voor jonge kinderen: “Papa draak wordt niet meer beter”.

Sascha: “het is zo fijn als anderen de thuissituatie kennen en erover gepraat kan worden. Ze doen er goed aan, want het is moeilijk hulp te vragen. Het ongemak is soms groot en schept afstand.

Ik hoop dat mijn boek haar weg vindt naar mensen die met jonge kinderen werken. Ze kunnen het voorlezen en bepraten als er jonge mantelzorgers in de groep zijn.”

Lisa Westerhof rolt het plan landelijk uit en spreekt alle Rotaryclubs aan: “Papa Draak moet in alle schoolbibliotheken, overal waar jonge mantelzorgers kunnen zijn met broertjes, zusjes of ouders in zo’n situatie.” Tientallen scholen ontvingen het boek via Rotary De Bilt. Inmiddels is het plan opgepakt door RC’s in Baarn, Soest, Eemnes, Laren en Blaricum en vindt z’n weg naar Zeist.

Lisa Westerhof en Sascha Groen maakten ’n stappenplan dat alle Rotary’s kunnen navolgen!

Stappenplan: Steun Jonge Mantelzorgers:

Verspreid het kinderboek “Papa draak wordt niet meer beter”. Samenwerking tussen de Rotary Club en Stichting Mantelzorg of het Sociale Team van een gemeente om het netwerk van professionals rond deze kinderen te ondersteunen.

Aftrap geschiedde door RC De Bilt, sponsor van 54 boeken voor scholen en kinderopvang- lokaties in de gemeente. Initiatiefnemer Peter van Eijken.

Lisa Westerhof brengt de actie verder: alle Rotaryclubs kunnen dit in hun eigen gemeente!

• De RC bespreekt het plan met het Steunpunt Mantelzorg of Sociaal Team.
  • De RC regelt aankoop kinderboeken met uitgeverij Leopold: verkoop@wpgmedia.nl. Kan ook via een lokale boekhandel.
  • De boeken worden verstuurd naar het Steunpunt Mantelzorg in de gemeente, of het Sociale Team. Die legt contact met de scholen en kinderopvang.
  • Steunpunt Mantelzorg stuurt hen een brief met informatie voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders. Een handreiking voor de professionals en het netwerk rondom een gezin met een ernstig zieke ouder of kind: hoe ze steun kunnen ontvangen, nazorg en bereikbaarheid, inzetbaarheid, verwijzingen, telefoonnummers en websites.
  • Er kan ’n begeleidende brief van schrijfster Sascha Groen toegevoegd.
  • Steunpunt Mantelzorg of Sociaal Team zorgt voor het versturen of bezorgen van de boeken.
  •  In overleg kan dit ook door, of samen met RC leden worden gedaan.
  • Contact met de lokale media om de actie bekendheid te geven.