Zandzegge in actie tijdens week van de duurzaamheid

Dichtbij huis willen de dames van Rotary Zandzegge impact om klimaatverandering tegen te gaan.  In de week van de duurzaamheid vroegen ze aandacht voor hun actie “Duurzaam Dichtbij….voor de Toekomst”.

“Die toekomst is het leefklimaat van onze kinderen en kleinkinderen op onze aarde”, legt voorzitter Marianne Belt uit. Zij heeft dit jaar het thema centraal gesteld in de club van 45 dames uit Bilthoven. “We willen het beste voor onze kinderen, zorgen dat ze veilig en gevoed naar school gaan. We willen dat ze zich ontwikkelen, maar hoe de wereld eraan toe zal zijn over vijftig jaar, is minstens zo belangrijk. Wat kunnen wij hier dichtbij huis daar aan doen?”.

Tijdens een clubavond hebben de dames stil gestaan bij dit thema en heeft ieder voor zich bedacht hoe zij een steentje kan bijdragen. “Er zijn allemaal verschillende acties op tafel gekomen om bij te dragen aan een beter milieu, van lokale groente en fruit kopen, minder of geen vlees en zuivel eten, minder water gebruiken, meer op de fiets gaan in plaats van met de auto, tot meer tweedehands spullen gebruiken.”

Zo stond er in de week van de duurzaamheid geen vlees op het menu tijdens de clubbijeenkomst in PK in Bilthoven. In de supermarkten kan je heel bewust kiezen voor producten die zo min mogelijk CO2 schade toevoegen. “Dan moet je dus kiezen voor lokale groenten en fruit, waar weinig transport voor nodig is. En geen plastic verpakking natuurlijk.” We zagen een aantal dames bij Ekoplaza waar ze hun aankopen in boodschappentassen op de fiets vervoerden. Ook was de club te gast in Zeist, bij de enige wijngaard op de Utrechtse Heuvelrug, een initiatief van Rotary Club Zeist. “Ook de wijn kan dus van dichtbij van wijngaard Hoog Beek & Royen. Eigenlijk toch te gek dat we die vaak uit Chili of Australië laten komen”.

Natuurlijk hoopt de voorzitter dat de Rotary Zandzegge leden het niet laten bij deze duurzame week, maar zich bewust zijn dat iedereen kan bijdragen aan vermindering van CO2 uitstoot, de grootste bedreiging van ons klimaat op aarde.